Spring naar content
Dwang & Seks

Wat is ransomware?

Ransomware is een chantagemethode op internet. Het werkt als een soort gijzeling van de computer. De computer wordt geblokkeerd en je kunt er niets meer mee. Om er vanaf te komen, vragen criminelen je om 'losgeld' te betalen.

Hoe ransomware werkt

Criminelen gebruiken hiervoor malware, dat is schadelijke software. 

.Je kan deze malware oplopen door bijvoorbeeld op een advertentie op een website te klikken. De advertentie is dan besmet, waardoor de malware op je computer komt. Je krijgt een scherm te zien waarop staat dat je computer geblokkeerd wordt omdat je strafbare feiten zou hebben gepleegd (vaak namens de politie), zoals het downloaden van illegale bestanden of het bekijken en downloaden van kinderporno.

Om van je blokkade af te komen, moet je een voucher kopen en die code invullen in het vergrendelde scherm. Vaak gaat het om een flink geldbedrag! Betaal dit niet! Want ook al betaal je, je computer blijft geblokkeerd!

Ransomware verwijderen

Op fraudehelpdesk.nl vind je informatie over hoe je het virus kunt verwijderen. Je kan je daar ook gratis abonneren op waarschuwingen en nieuws met betrekking tot ransomware.

Zo zorg je ervoor dat je computer goed beveiligd is:

  1. Download en installeer de benodigde updates.
  2. Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten) en veilige websites.
  3. Gebruik een goed wachtwoord van minimaal 8 tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin of gebruik een wachtzin.
  4. Maak een back-up van jouw documenten, klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit je inlog- of pincode af.