Spring naar content
Dwang & Seks

Wat is grooming?

Grooming is online kinderlokken. De groomer doet zich vaak voor als een jongen of meisje van ongeveer jouw leeftijd en probeert op die manier online in contact te komen met jonge meisjes of jongens via social media. De 'groomer' probeert vertrouwen te winnen door te chatten over iets dat jullie gemeen hebben. Misschien is hij net als jij ook fan van een bepaalde zanger, beoefent hij dezelfde sport of heeft hij dezelfde hobby (het kan ook een 'zij' zijn natuurlijk).

Informatie

In werkelijkheid is dat niet zo. Misschien heeft hij die informatie gezien op jouw profiel en maakt hij daar gebruik van. Tijdens het chatten heb je het misschien niet zo snel door, maar de 'groomer' verzamelt daarmee veel informatie die hem helpt om jou in het gesprek te laten merken dat hij jou begrijpt.

Van leuke gesprekken naar seks

De gesprekken zijn leuk, grappig en geven je een goed gevoel, want het is fijn om met iemand te kunnen praten. Op een bepaald moment gaat het gesprek over seks en kun je de vraag krijgen om je voor de webcam uit te kleden. Of misschien ergens af te spreken om seks te hebben.

Verboden

Grooming is verboden. Hiermee is het strafbaar voor volwassenen om via chatsites kinderen te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (cyber)seks.

In dit filmpje wordt goed uitgelegd wat grooming is.

 

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=I6AUVe3_DEo