Spring naar content
Misdaad & Geweld

Wat als ik een fiets te goeder trouw koop en deze gestolen blijkt?

Je koopt een fiets te goeder trouw als je die koopt tegen een aannemelijke prijs. Dit betekent dat je betaalt wat je voor een fiets in die staat zou betalen. Maar wat als de fiets toch gestolen blijkt te zien?

Heling

Dan is er sprake van heling. Oftewel je hebt een product gekregen of gekocht dat gestolen is. Dat is strafbaar op het moment dat je had kunnen vermoeden dat het gestolen was. Je koopt bijvoorbeeld een fiets in hele goede staat tegen een spotprijs. Je wordt dan een heler genoemd. Natuurlijk kun je als koper niet altijd weten dat je een gestolen product koopt. In dat geval ben je niet strafbaar, maar je wordt natuurlijk wel door de politie verhoord

 

Speel op safe!

Er zijn een aantal dingen die jij kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen gestolen fietsen (of andere producten) koopt. Ben je op zoek naar een andere fiets? Koop dan een (tweedehands) fiets bij de fietsenhandelaar. Dan ben je als koper wettelijk beschermd. Bewaar wel altijd je aankoopbon goed! Ook is het altijd handig om, als dat mogelijk is, het framenummer te controleren bij Stop Heling.