Spring naar content
Misdaad & Geweld

Wat zijn tips om straatroof en heling te voorkomen?

Straatroof is diefstal met geweld op een openbare plek. Dit kan helaas iedereen overkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat het jou minder snel overkomt. Hier wat tips die je daarbij kunnen helpen.

  • Stiekem heb je best veel spullen die je niet kwijt wilt,. De beste tip die we je kunnen geven is: let op je waardevolle spullen. Een open deur? Uiteraard! Maar het is wel erg vervelend als telefoon of portemonnee met bankpasjes gestolen zijn. Smartphones zijn een gewilde buit onder straatrovers. Soms worden ze met geweld uit de handen van de eigenaar gegrepen. Stop je geld, portemonnee, bankpasjes en smartphones daarom altijd goed weg als je op pad gaat. Neem alleen mee wat je nodig hebt.
  • Koop geen gestolen producten zoals smartphones, tablets en laptops. Als je bijvoorbeeld een nieuwe smartphone op internet ziet voor de helft van de prijs, dan is dat waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Trap er niet in. Straatrovers gaan door met stelen omdat ze de gestolen producten gemakkelijk kunnen doorverkopen voor veel geld. Als je zo'n gestolen product koopt, geef je dieven een kans. Koop dus nooit een smartphone als je niet weet waar het vandaan komt. Kijk op www.stopheling.nl om te kijken of het aangeboden product als gestolen geregistreerd staat. 
  • En niet alleen verkopers van gestolen producten zijn strafbaar, ook de kopers. Het kopen van gestolen spullen is heling. Dat kan je zomaar een strafblad opleveren.
  • Noteer altijd je IMEI-code (dit staat voor International Mobile Equipment Identification). Dit is het serienummer van je telefoon. Je vindt deze door *#06# in te toetsen op je telefoon of kijk op de sticker onder de batterij van je telefoon. Mocht je telefoon toch worden gestolen, dan heeft de politie deze code nodig voor onderzoek en voor de landelijke database van gestolen mobiele telefoons.
  • Gebruik een goede pincode. Je begrijpt dat een dief als eerste simpele codes zoals 0000 probeert. Hierdoor voorkom je dat de dief op jouw kosten kan bellen
  • Activeer YUNU (Your Unique Number) Door YUNU te activeren werkt jouw telefoon alleen met jouw SIM-kaart. Een dief kan dus niet een andere SIM-kaart in het toestel gebruiken. Als de dief een ander SIM-kaartje probeert, werkt de telefoon helemaal niet en vraagt de telefoon om de YUNU-code.
  • Houd je smartphone op een veilige plaats. Niet in het zicht. Leg je smartphone of tablet nooit onbeheerd op tafel. Ook broekzakken en handtassen zijn plekken waar dieven vaak op af gaan.
  • Is er toch iets gestolen? Blokkeer meteen je SIM-kaart bij je provider. Doe aangifte bij de politie. Bel de politie op 0900-8844 als je aangifte wilt doen of ga naar het politiebureau bij jou in de buurt.

Bekijk op de website van www.maakhetzeniettemakkelijk.nl ook hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van woninginbraken. 

Controle