Spring naar content
Misdaad & Geweld

De verkoper vraagt een foto van mij ID of bankpas. Wat moet ik doen?

Maak en deel nooit een foto van je identiteitsbewijs of bankpas. Het kan een truc zijn van een verkoper om je erin te luizen.

Verkopers willen de koop soms geloofwaardiger maken door hun identiteitsbewijs te laten zien. De verkoper laat een foto zien waarop hij/zij zichtbaar is met een identiteitsbewijs (ID) in zijn/haar handen (waarop die persoon natuurlijk niet zelf zichtbaar is, maar bijvoorbeeld een ander persoon die al eerder opgelicht is) en vraagt aan de koper dit ook te doen. De koop gaat vaak niet door, nadat je je identiteitskaart hebt gestuurd. Maar jouw ID kan vervolgens wel worden gebruikt, zodat het lijkt alsof jij tickets verkoopt. Dan kun je worden benaderd door andere kopers die aangeven dat ze producten bij jou hebben gekocht. En dat ze deze producten komen ophalen of het geldbedrag retour willen. Jij weet niets van de oplichting en verkoop af, maar wordt wel benaderd door ontevreden benadeelden en dit kan soms flink uit de hand lopen.

Deel ook nooit een kopie van je bankpas met anderen! Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.

Toch een kopie nodig? Gebruik de KopieID-app

Het is heel makkelijk om een kopie van je paspoort/bankpas te maken via een gratis App van de Rijksoverheid: KopieID. Hiermee kan je een kopie van je ID maken en gegevens vermelden op je ID, zodat de kans op misbruik hiervan verdwijnt. Je kan belangrijke informatie, die niet van belang is, doorstrepen en er tekst op plaatsen waarvoor de kopie beschikbaar is gesteld. De app is beschikbaar voor IOS en Android.

Persoonlijk ophalen

Als je met iemand afspreekt om een kaartje persoonlijk ergens op te halen, zorg dan dat je met z'n twee├źn bent. Ook is het verstandiger om op een openbare plaats af te spreken.

Doe aangifte tegen ticketoplichting

Als je bent opgelicht, ben je jouw geld kwijt. De bank kan niets meer voor je doen als het geld al is overgemaakt. Bij de politie kun je wel aangifte doen.Er wordt dan gekeken of er genoeg bewijsmateriaal ligt om de dader op te sporen en te pakken. Kom je aangifte doen, verzamel dan zoveel mogelijk informatie van de dader. Wat nog beter is, is om aangifte te doen via www.politie.nl. Daar kun je 24/7 terecht om online aangifte tegen oplichting te doen.