6 vragen over Prinsjesdag (en de politie)
Leuk, met Prinsjesdag naar Den Haag. De politie doet er alles aan om er een mooie én veilige dag van te maken. Hoe? Daarop geven deze 6 vragen antwoord.
Hoeveel personen worden ingezet?
Dat gaat om honderden mensen. Dat zijn niet alleen medewerkers van de politie, maar ook van de brandweer, de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie) en de Koninklijke Marechaussee. Het exacte aantal agenten maken we uit tactisch oogpunt nooit bekend.
Ik zie haast alleen maar agenten langs de route van de koning staan. Is dat alles wat de politie doet?
Nee, maar het is wel een van de meest zichtbare taken. Dit zijn vooral politievrijwilligers die uit het hele land komen. Zij zorgen er voor dat het evenement goed verloopt. Daarnaast kom je misschien agenten op fietsen, op motoren, met honden of op paarden tegen. Over paarden gesproken: in de Koninklijke stoet rijden diverse politieruiters in ceremonieel tenue mee.
Is dat echt alles?
Niet alles is direct zichtbaar. Denk hierbij aan spotters. Dit zijn politiemedewerkers die geen uniform dragen. Zij lopen door het publiek en letten speciaal op afwijkend gedrag, zodat we mensen die kwaad willen doen zo snel mogelijk uit het publiek kunnen halen.
Explosievenverkenners controleren diverse plekken op explosieven, bewakers lopen rond en verkeersregelaars leiden het verkeer in goede banen. Achter de schermen, vanuit een commandocentrum zijn veel mensen bezig om de agenten op straat aan te sturen. Daarnaast zijn er ondersteunende collega’s. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat agenten op straat op tijd eten en drinken krijgen. En ze plaatsen hekwerken of verwijderen verkeerd geparkeerde auto’s.
Is er nog wel politie voor dingen die niets met Prinsjesdag te maken hebben?
Ja hoor, daarmee is rekening gehouden in de roosters. Daarnaast krijgen we tijdens de dag ook hulp van collega’s uit andere delen van het land. Dus als iemand ons nodig heeft, zijn we er.
Ik vind het best spannend, zoveel mensen in Den Haag. Welke maatregelen neemt de politie om te voorkomen dat iemand met bijvoorbeeld een auto het publiek in rijdt?
We doen verschillende dingen. We proberen onder meer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over personen die slechte plannen hebben, zodat we hen kunnen tegenhouden. In het publiek zijn spotters aanwezig. Er zijn ook fysieke maatregelen. Dit jaar plaatsen we bijvoorbeeld robuuste hekwerken. Dit zijn stevige hekken die op alle toegangswegen van de route komen te staan.
Hoe lang zijn jullie bezig met Prinsjesdag?
Zodra Prinsjesdag is afgelopen, begint eigenlijk al de voorbereiding op 2018. Na afloop bespreken we hoe het ging. Die evaluatie is belangrijk voor de echte start van de voorbereidingen op de volgende Prinsjesdag, die is meestal in maart. We beginnen zo vroeg, zodat iedereen tijdens dé dag precies weet wat ze moeten doen. In de voorbereiding wordt gekeken naar de route van de koning en koningin, de plekken waar tribunes moeten staan en welke maatregelen nodig zijn zodat Prinsjesdag voor iedereen zo veilig mogelijk verloopt.