Spring naar content
Nieuws

7 vragen over het DNA-onderzoek in Limburg

Stel, je hebt een broer (of zus) en die gaat op zomerkamp. Jij blijft thuis. Lekker rustig, denk je misschien. Maar dan worden je ouders na een paar dagen gebeld. Je broer is vermist. Bij het opstaan was zijn slaapzak leeg en niemand weet waar hij is.

Iedereen gaat natuurlijk zoeken. Ook de politie. De volgende dag wordt hij gevonden, niet ver van het zomerkamp vandaan. Dood. Het is een plekje in het bos, waarvan je weet dat hij daar nooit alleen naar toe zou durven gaan. Maar als je broer dood is, wil je toch weten wat er is gebeurd?

De politie vraagt 21.500 mannen om te helpen bij het onderzoek ‘Nicky Verstappen’, door DNA af te staan. Maar waarom eigenlijk en wat is een DNA-onderzoek? Dick van Gooswilligen is hoofd Communicatie in het onderzoek en legt in zeven antwoorden uit waarom het zo belangrijk is om mee te werken aan het DNA-verwantschapsonderzoek.

Wie is Nicky Verstappen en wat is er gebeurd?

Negentien jaar geleden overleed Nicky Verstappen. Hij was elf jaar oud. Nicky was op zomerkamp, maar op een nacht verdween hij. Na een lange zoektocht werd hij de volgende dag dood teruggevonden, op één kilometer afstand van het kamp.

De politie is al heel lang op zoek naar degene die meer kan vertellen over hoe en waarom Nicky is gestorven. Maar alle onderzoeken leverden tot nu toe niets op. Door een groot DNA-verwantschapsonderzoek te starten en heel veel mannen op te roepen om mee te doen, hoopt de politie eindelijk duidelijk te krijgen wat er is gebeurd. Zijn ouders en zijn zusje Femke wacht namelijk al heel lang op antwoord.

Let op: de tekst van dit artikel loopt door onder de YouTube-video.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=oS_7D7eT0DM

Wat is DNA-onderzoek?

In je lijf zitten miljarden cellen. In de kern van een cel zit DNA. Het DNA van mensen is als een vingerafdruk, bijna niemand heeft hetzelfde DNA. Dus als je bijvoorbeeld bij een overval bloed vindt, dat van de overvaller is, dan kun je het DNA uit het bloedspoor vergelijken met het DNA van de persoon die je verdenkt. Dit heet DNA-onderzoek.

Waarom is er DNA-onderzoek in de zaak Nicky Verstappen?

Op het lichaam van Nicky Verstappen is een DNA-spoor gevonden dat niet van hem is. Met dit spoor is de politie verder gaan speuren. Er is gezocht in een databank waarin het DNA is opgeslagen van personen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd. Ook is het spoor vergeleken met het DNA van mensen die verdacht waren of in de dagen van de verdwijning van Nicky dicht in de buurt van het kamp zijn geweest. Maar dit DNA-onderzoek heeft nog geen resultaat opgeleverd. Daarom breidt de politie het onderzoek nu uit naar een, zoals dat heet, DNA-verwantschapsonderzoek.

Wat gebeurt er bij een DNA-verwantschapsonderzoek?

Je DNA krijg je voor de helft van je moeder mee en voor de andere helft van je vader. Mannen beschikken naast dit kern DNA (de twee helften van vader en moeder) ook over Y-chromosomaal DNA. Dit stukje DNA dat een jongen van zijn vader krijgt, wordt 1-op-1 doorgegeven. Dat wil dus zeggen dat dit Y- stukje altijd precies hetzelfde blijft.

Het DNA-spoor dat de politie Bij Nicky Verstappen vond, blijkt van een man te zijn. Bij het DNA-verwantschapsonderzoek wordt het Y-chromosomale deel van het DNA-spoor vergeleken met het Y-profiel van het DNA dat mannen gevraagd zijn af te staan. Als het Y-profiel uit het DNA niet hetzelfde is als dat van het gevonden DNA-spoor, dan weten we dat het spoor niet van de mannelijke familieleden kan zijn. Want zij geven het Y-profiel onveranderd aan elkaar door.

Zijn de uitgenodigde mannen voor het DNA-onderzoek verdachten?

Nee. Niemand is verdachte. De mannen die uitgenodigd zijn, wonen in de buurt van de Brunssummerheide of het plaatsje Heibloem, waar Nicky heeft gewoond. Ook mensen die in 1998 hier in de buurt woonden, maar intussen zijn verhuisd, worden uitgenodigd om DNA af te staan. Net als de mensen die negentien jaar geleden vaak op de Brunssummerheide kwamen voor bijvoorbeeld vakantie of om te sporten, maar wel ergens anders wonen.

​​​​​​​Waarom zijn er zoveel mannen uitgenodigd?

Hoe meer mensen er mee doen, hoe groter de kans is dat we de persoon vinden van wie het DNA-spoor is.

Waarom zijn er ook mannen uitgenodigd die negentien jaar geleden nog niet eens geboren waren?

Het maakt niet uit hoe je oud bent. Er wordt gezocht in de familielijn.

DNA