Spring naar content
Nieuws

Agent Doenja te gast op #vraaghetdepolitie

Doenja is agent in Almere. Wat maakt ze mee? Woensdag nam ze het instagramaccount @vraaghetdepolitie over. Haar verslag.

8.30 uur: Mail checken

Voor de briefing check ik mijn mail. De meeste berichten gaan over de Meet & Greet op 12 mei. Daar is ook collega Jan-Willem weer bij, dus we verwachten veel belangstelling. Maar de mailtjes zijn saai. Vergunningen en offertes regelen, dat werk.

8.45 uur: Surveillance

Met mijn collega samen rijden we ons eerste rondje in de noodhulp. Dat betekent dat de Meldkamer je ergens naartoe stuurt. Als er iets gebeurt tenminste. Wat alleen niet zo is. Het is erg rustig op straat en af en toe maken we een praatje.

10.00 uur: Briefing

In de afgelopen 24 uur is er ook al niks bijzonders gebeurd. De meeste plaatjes van verdachten en vermiste personen had ik al in een eerdere briefing gezien.

10.30 uur: Overleg

Het team komt bij elkaar voor een overleg Duurzaam Verbeteren. Rare naam, ja. Maar super leerzaam. Als politie zijn we geneigd om iedereen te helpen en om dat op onze manier te doen. Dan nemen we een aangifte op. Terwijl achteraf gezien iemand alleen maar wilde dat de situatie stopte. Bij ruzies bijvoorbeeld. Soms kan een hulpverlener of een zorginstantie iemand helpen. Dan is doorverwijzen het beste en dat moeten we vaker doen.

11.30 uur: Lunch

In het keukentje aan het bureau lunchen Alex en ik met een broodje. Meestal zijn we met meer, maar nu zijn we met zijn tweeën. Over de portofoon hoor ik dat de collega’s op de andere wagen een melding krijgen. Zij wel… Een man bedreigt zijn vrouw. De collega’s houden de man aan en begeleiden zijn vrouw naar het bureau om er aangifte te doen.

12.00 uur: Surveillance II

Weer rijden we een rondje door de wijk en weer is het stil.

12.45 uur: Uitzetting

Iemand moest het huis uit worden gezet, maar staat er wel ingeschreven. De woningbouw is bang dat de man zich verzet, maar we zijn niet nodig. De man is zelf al vertrokken.

13.15 uur: Surveillance III

Geen meldingen. We gaan bij het gebiedskantoor van de gemeente langs om nog wat zaken te regelen voor de Meet & Greet. De samenwerking loopt goed en de gemeente neemt een steeds groter deel van de organisatie voor haar rekening.

14.30 uur: Debriefing en overdracht

Debriefing. De collega’s van de avonddienst nemen de auto over.

15.00 uur: Live

Even ‘live’. Mijn volgers hebben veel vragen. Ik kan het echt niet meer bijhouden. De meeste vragen komen neer op: ‘Heb je wel eens geschoten?’, ‘Wat is het heftigste wat je hebt meegemaakt?’, en: ‘Hoe kom ik bij de politie?’ Ik weet lang niet op alle vragen antwoord. Maar soms weten mijn volgers een antwoord en gaan ze elkaar helpen. Dat vind ik altijd mooi als dat gebeurt. 

15.30 uur: Doei!

Aan de reacties merk ik dat het nu wel genoeg is. Haha. Ik lees: ‘Nu ga ik weer huiswerk maken. Doei!’

n de vorige afleveringen ‘hackten’ Rachid en Vergil het account van Vraaghetdepoltie.