Spring naar content
Nieuws

Agent Rachid #tegast op #vraaghetdepolitie

Rachid is wijkagent in Teteringen. Wat maakt hij mee? Woensdag nam hij een dag lang het instagramaccount @vraaghetdepolitie over. Een verslag.

7.00 uur: Briefing

Afgelopen nacht is er in twee woningen ingebroken. Een scherm aan de wand laat zien welke verdachten de politie in beeld heeft. Hoe de inbrekers te werk zijn gegaan. Wat hun vluchtroute is. De vraag aan het wijkteam is om uit te kijken naar de verdachten. Ook andere zaken komen aan de orde. Rachid vertelt dat hij op pad gaat voor vraaghetdepolitie.nl. 
 

8.30 uur: Gastles

Er is een vechtpartij op het schoolplein. Iedereen lacht, staat erbij en kijkt ernaar. Sommige kinderen maken filmpjes. Een meisje zet het op YouTube. Er is duidelijk op te zien wie er vechten en dat er niemand ingrijpt. Wat doet de politie? Met dit voorbeeld begint de gastles van Rachid op een middelbare school. 

Interview jeugdcriminaliteit

Een leerling interviewt Rachid over jeugdcriminaliteit.

Rachid en Samantha

10.00 uur: Geen pauze

Daarna is het pauze. Maar niet voor Rachid. Hij wil contact maken. Gewoon, tussen de leerlingen in de aula. Met een kopje koffie leunt hij tegen de wand. Nieuwsgierig komen leerlingen naar hem toe om kennis te maken of een vraag te stellen. Soms voor een vriend of vriendin en soms heel persoonlijk. Even later loopt Rachid rond en stapt  zelf op jongeren af. Handen worden geschud, het ijs is gebroken.

12.30 uur: Interview terreurdreiging

Rachid gaat langs bij diverse andere scholen. Even zijn gezicht laten zien en horen wat er speelt. Twee leerlingen interviewen hem over terreurdreiging.
 

14.30 uur: Inbraakpreventie

Op ‘spontaan spreekuur’ bij de bewoners van het Dorpshuis in Teteringen. De wijkagent vertelt dat er extra toezicht is rond Carnaval en wat mensen zelf kunnen doen om inbraak te voorkomen.
 

15.30 uur: Brand

Melding brand. Rachid springt in de auto. Het is een schoorsteenbrandje, ontstaan door een vieze schoorsteen die gaat broeien en vlam vat. De brandweer is er snel blij om de brand te blussen.
 

16.15 uur: Ambulance

De Meldkamer meldt dat er iemand onwel is geworden. In volle vaart erheen om eerste hulp te verlenen tot de ambulance komt. De ambulancedienst neemt het van hem over. Gelukkig valt het mee, de man komt bij en hoeft niet naar het ziekenhuis.
 

17.30 uur: DM-regen

Terug op het bureau. Veel vragen zijn binnengekomen op Rachid’s  Instagramaccount. De meeste reacties zijn bedankjes en enthousiaste groeten. Zelf vermoedt hij dat hij de reacties te danken heeft aan zijn open houding. De wijkagent noemt het: ‘gezag met een glimlach’.
Rachid zegt dag