Spring naar content
Nieuws

Chill op stap

De 21-jarige student Sjoerd van Eijk verdronk na een avondje uit. ‘Heb veel plezier tijdens het stappen, maar let op elkaar. Samen uit, samen thuis’ is de boodschap van zijn broer Job.

Leerlingen van vier middelbare scholen in Groningen hoorden het verhaal van Job tijdens de slotavond van het uitgaansproject chillopstap.nl. ‘Niet te veel drinken en geen ruzie krijgen. Zo blijft stappen leuk’, leerden ze.

Alcohol, drugs en geweld

Tijdens gastlessen op school legden agenten uit waarom er extra politie is op uitgaansavonden. Ook kregen de leerlingen informatie over alcohol en drugsgebruik, nep-ID en geweld, ook tegen hulpverleners.

Geweld tegen hulpverleners

Het project werd 4 juni afgesloten in de binnenstad van Groningen. Daar speelden politie, brandweer en ambulancemedewerkers praktijksituaties na. De scholieren zagen hoe het uit de hand kan lopen op een stapavond. Bijvoorbeeld wanneer aangeschoten jongeren hulpverleners storen die hun vriend helpen die onwel geworden is. De politie moet dan in actie komen zodat de hulpverleners hun werk kunnen doen.