Spring naar content
Nieuws

'Die vakantiefoto blijft me achtervolgen'

Jamie (15)* zag er geen kwaad in toen ze op Facebook een foto plaatste van zichzelf in bikini. Een vrolijke strandfoto was het, meer niet…

De foto is van 2016. “Niks bijzonders”, dacht Jamie, “gewoon een meisje met een bikini op een strand aan een blauwe zee”. Maar nog steeds durft Jamie haar smartphone soms niet te checken.

Oude mannen

Een week nadat ze de foto had geplaatst, begonnen ineens heel veel mensen de foto te delen. Vooral onbekenden. Soms met vervelende opmerkingen erbij. Ook kreeg Jamie een hele lading nieuwe volgers. Daar zaten ‘oude’ mannen bij, weet Jamie nu, die soms het profiel hadden van een meisje van 15. Sommigen vroegen Jamie om contact op te nemen. Voor ‘vriendschap’. Of om seksuele handelingen te verrichten.

Modellenbureaus

Ze kreeg ook bericht van nepfotografen, nepscouts en nepmodellenbureaus. Soms vroegen ze haar om langs te komen voor een ‘fotoshoot’. Of om zichzelf te fotograferen en filmen. Jamie trapte er niet in. Ze reageerde nergens op. Maar de ellende stopte niet.

Na die zomervakantie, terug op school, werd ze ermee gepest. De foto dook nu echt overal op en Jamie begon zich bedreigd te voelen. Uiteindelijk stapte ze naar haar ouders en haar ouders hebben haar geholpen om maatregelen te nemen. Ook hebben ze haar gesteund. Maar de schrik zit nu nog steeds in haar lijf. Ze is bang dat deze foto haar zal blijven achtervolgen. Ook bijvoorbeeld als ze later gaat solliciteren.

Help!

Natuurlijk kun je er last van hebben als zo’n foto op allerlei plekken blijft opduiken. Dan is het goed om hulp te zoeken. Tips, hulp en een luisterend oor vind je op www.meldknop.nl, www.kindertelefoon.nl en www.helpwanted.nl. Dinsdag- en donderdagavond tussen 19 en 21 uur kun je ook chatten met agenten via deze site.

*de naam Jamie is verzonnen. Haar verhaal is het verhaal van heel veel meisjes en jongens die de politie aanhoort. Niet voor niets blijft de politie waarschuwen: denk goed na voordat je een foto of filmpje plaatst wie het kan bekijken en delen, ook via What’sApp bijvoorbeeld.  

https://www.vraaghetdepolitie.nl/seks-en-loverboys/naaktfotos-en-filmpjes/waar-kan-ik-terecht-als-ik-te-maken-heb-met-sexting.html

https://www.vraaghetdepolitie.nl/seks-en-loverboys/naaktfotos-en-filmpjes/kan-ik-aangifte-doen-van-sexting-en-hoe.html