Spring naar content
Nieuws

Ellie Lust over homofobie

Ellie Lust is misschien wel de bekendste lesbische politievrouw van Nederland. Op deze Internationale Dag tegen Homofobie en Transgenderfobie vragen we haar wat je kunt doen tegen homofobie.

Uit ervaring weet Ellie hoe belangrijk het is voor kinderen om zichzelf te kunnen zijn. “Hoe kun je open zijn over je gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht als ‘homo’ op jouw school een scheldwoord is? Dan denk je: ‘Hallo, dit gaat over mij!’”

Verliefd

Homofobie en transfobie zijn aangeleerd, weet Ellie. “Kinderen leren van hun ouders en op school dat je verliefd kan worden op een meisje of op een jongen. En dat je ook op allebei verliefd kan worden. Als ouders hier luchtig over doen, vinden hun kinderen dit ook prima. Kinderen worden pas bang voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders als hun ouders onwetend zijn. Als ze bijvoorbeeld zeggen dat het raar of vies is om geen hetero te zijn.”

Ellie Lust

Zeg samen ‘nee’

Maar buitensluiten, is het ergste wat je iemand kunt aandoen. “Wordt jouw vriend, vriendin of klasgenoot gepest of buitengesloten? Ga dan als klas, samen, naast diegene staan. Zeg ‘nee’ tegen de pester. Kom je aan haar, dan kom je aan ons. In onze klas mag iedereen zijn wie hij wil zijn.”

Tip

Als je wordt uitgescholden, gepest, bedreigd, gediscrimineerd of mishandeld en niemand komt voor je op, dan voel je je onveilig en heel alleen. Het is dan goed om te weten dat je nooit écht alleen bent, zegt Ellie. Haar tip: “Ga op zoek naar iemand die je vertrouwt. Een gevoelsgenoot. Er zijn heel veel kinderen die voelen wat jij nu voelt.”

Lees meer over pesten en wat je ertegen kunt doen

Roze in Blauw

Denk je erover om een melding te doen of aangifte? En wil je daarover praten met iemand van het lhbt netwerk ‘Roze in Blauw’? Bel dan 088-1691234.