Spring naar content
Nieuws

Vijf dingen die je moet weten over vuurwerk

Kinderen weten soms niet dat illegaal vuurwerk vervoeren, afsteken én online bestellen strafbaar is. Vijf dingen die je nog meer moet weten en doen voor een veilige jaarwisseling.

Zwaar vuurwerk bij de buren

Heb jij buurtgenoten die met oud en nieuw altijd losgaan? Klinkt hun geknal alsof ze een kanon afschieten? Misschien hebben ze ook dit jaar gevaarlijk illegaal vuurwerk. Waarschuw dan vandaag nog de politie via 0900-8844. Durf je dit niet? Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Want niet alleen hun eigen huis loopt gevaar, ook in de rest van de straat kunnen er ongelukken gebeuren door brand, insortende muren, kapotte ramen, ontzette deuren en rondvliegende dakpannen.

Online vuurwerk bestellen

Online vuurwerk bestellen is illegaal en strafbaar. Altijd. Bij distributiecentra letten medewerkers extra op.

Vuurwerkbril

De meeste vuurwerkslachtoffers zijn omstanders. Ga je naar buiten rond oud en nieuw zet dan altijd een vuurwerkbril op. Ook op 1 januari gebeuren er veel ongelukken, omdat gevonden vuurwerk ineens toch nog de lucht in gaat. Kijk eens op www.oogziekenhuis.nl

Bang voor bommen

Mensen die oorlog hebben meegemaakt, zijn soms doodsbang voor vuurwerk. Ze denken dat het bommen zijn of mitrailleurvuur. Blijf dus met vuurwerk uit de buurt van een zorginstelling en AZC. Let ook op bange dieren. 

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag je vuurwerk afsteken. Bel de politie op nummer 0900-8844 als je iemand vuurwerk ziet afsteken vóór of na dit tijdstip. Of als je ziet dat prullenbakken en bushokjes worden vernield en de vernielers lopen nog in de buurt rond, bel dan 112. Een paar strijkers kunnen zorgen voor honderden euro’s schade. Het is belangrijk dat de daders gesnapt worden en voor hiervoor opdraaien.

Meer weten over vuurwerk?

Kijk bij de antwoorden op deze site onder Vuurwerk

vuurwerkpolitie