Spring naar content
Nieuws

Jasper kocht illegaal vuurwerk en werd gepakt

Illegaal vuurwerk bestellen? Niet doen, weet Jasper (14) uit ervaring…

Vier pakjes nitraten

Dertig euro betaalde de toen 12-jarige Jasper uit Noord-Holland om 2016 in te knallen. Aan een jongen die op een forum handelde in illegaal vuurwerk.  Vier pakjes nitraten zou hij krijgen voor dat bedrag. Binnen een week zou hij het pakketje op de deurmat vinden. Maar zijn pakket werd onderschept en een verhoor door de politie volgde.

Online bestelling

Jasper was nieuwsgierig geworden naar zwaarder (en dus illegaal) vuurwerk, door de jongens waar hij online mee gamede, vertelt hij. ‘Ik was altijd een vuurwerkliefhebber, maar nitraten had ik nog niet eerder afgestoken. Ik wist wel dat het niet mocht, maar was toch benieuwd. Ik dacht dat er niks zou kunnen gebeuren. Mijn gamevrienden bestelden regelmatig nitraten en die werden netjes afgeleverd.’ Dat ging dus altijd goed en omdat Jasper graag ook eens een zo'n keiharde nitraat wil afsteken, besloot hij de gok te wagen. Hij plaatst een bestelling online.

Opgelicht?

Jasper maakte van zijn eigen rekening dertig euro over aan de jongen van het gameforum. En toen bleef het stil, erg stil. Drie weken lang hoorde Jasper niks en hij dacht te zijn opgelicht. 

Op een dag kwam er geen pakketbezorger aan de deur, maar een postbode met een brief van de politie. Het vuurwerkpakket was onderschept. De verpakking was opengescheurd en een oplettende medewerker in een postsorteerbedrijf zag dat het vuurwerk was. Hij lichtte de politie in.

Verhoor

Jasper baalde. Hij moest zich melden voor verhoor op het politiebureau. Zijn moeder ging mee. ‘Mijn ouders wisten niet dat ik nitraten besteld had. Ze vonden dat stom van mij en ze waren boos.’ Op het bureau moest Jasper vingerafdrukken laten maken en er werd een foto van hem gemaakt. Twee agenten hebben hem verhoord. 

Strafbaar

Door zijn oprechte spijtbetuiging volgde er geen veroordeling, maar Jasper heeft zijn lesje wel geleerd.  "Ik ben nog steeds gek op vuurwerk, ook dit jaar knal ik met vrienden weer flink wat de lucht in. Maar alleen legaal vuurwerk", haast hij zich te zeggen. Ook zijn vrienden weten nu dat illegaal vuurwerk bestellen strafbaar is en houden zich aan de regels.