Spring naar content
Nieuws

Jongeren helpen undercover agenten

Sjoerd, Lieke en Silva van het Newman College hebben de Eureka!Cup 2018 gewonnen met een briljant idee voor de politie: de rioolrobot.

De politie gebruikt veel techniek bij het observeren van criminelen, zoals sensoren, mobieltjes en gps-signalen. Maar het wordt steeds moeilijker om zelf niet opgemerkt te worden. Want ook criminelen gebruiken deze technieken Daarom deed de politie mee aan de landelijke Eureka!Cup ontwerpwedstrijd voor scholen van de Stichting Techniek Promotie. De politie hoopte op nieuwe ideeën waarmee ze ongemerkt te weten te komen wat criminelen uitspoken en wat ze met elkaar bespreken.
Er waren heel veel ideeën uitgewerkt, van robotdieren, tot een kameleonhuid, warmte en geluidstechnieken. Uiteindelijk wonnen Sjoerd, Lieke en Sila van de 3e klas van het Newman college met hun apparaat dat via de riolering onopvallend tot in een huis kan komen. Volgens Manon den Dunnen van de politie is het idee zo goed, omdat de leerlingen alle stappen van het ontwerpproces grondig doorlopen hadden. Daardoor zat het uitgewerkte prototype technisch goed in elkaar en is het voor criminelen moeilijk om de rioolrobot te ontdekken. Kijk ook op www.EurekaCup.nl