Jongerenraad aan de slag
De 16 jongeren uit de eerste Jongerenraad van de politie zijn officieel geïnstalleerd. Een verslag van hun installatie op 16 april in Den Haag.
Ze komen uit alle delen van het land en schelen soms een hele middelbare schoolcarrière in leeftijd. Allemaal zijn ze met hun ouders naar het hoofdbureau gekomen om een feestelijk moment mee te maken: hun installatie.
Recherche
Een jongen draagt een stropdas, sommigen een overhemd en de vier meiden in de raad dragen vlotte, nette blouses. Sommigen zie je zo voor je in uniform. Eén van hen zit ook echt in de selectieprocedure. Hij wil bij de recherche.
Oorkonde
Sommigen draaien aan een plukje haar, wiebelen op hun voeten of zitten nog wat nerveus achter een blikje fris. Dadelijk gaan ze de zaal in waar ze na een toespraak een oorkonde zullen krijgen. En een stappenteller. En een bos bloemen. Sommigen voelen zich klein in dat grote, hoge politiebureau. Maar ook belangrijk. Want zij gaan een jaar lang de Nederlandse jongeren vertegenwoordigen. Na een speech van Liesbeth Huyzer uit de korpsleiding is het zover. Eén voor een gaan ze op de foto met hun oorkonde.
Beter contact
Na een informeel moment hebben de jongeren zin in actie. Hun ouders gaan de stad in en worden aan het eind van de middag pas terugverwacht. In een vergaderzaal met een banaanvormige vergadertafel (‘Doen die microfoons het echt?’) behandelen ze het eerste vraagstuk: onpartijdig handelen. Hoewel ze zich zelf nooit gediscrimineerd hebben gevoeld door de politie, hebben ze allemaal een idee over hoe de politie beter contact kan maken met jongeren om hun vertrouwen te winnen.
Tips
Een paar tips voor agenten:
- Geef voorlichting op elke school, bijvoorbeeld in de les maatschappijleer.
- Maak vaker een praatje.
- Doe mee met (sport)activiteiten van jongeren.
- Ga op zoek naar goede rolmodellen voor jongeren.
- Meld vaker de positieve kant van wat de politie doet. Bijvoorbeeld in vlogs en op tv.
- Laat de politie nog meer vloggen. En laat andere bekende vloggers over de politie vloggen. Zo kun je de menselijke kant van de politie laten zien. Aan heel veel jongeren.
- Doe onderzoek. Houd enquêtes en polls onder jongeren. Wat zijn jouw ervaringen met de politie? Wat kan er beter? Deel de uitslag en laat zien wat je ermee doet als politie.
- Laat zien dat je als politie ook fouten maakt.
Cybercriminaliteit
De politie is vol lof over de raadsleden: hun inzet, de manier waarop ze naar elkaar luisteren, hun mening onder woorden brengen en hun stroom aan tips en goede ideeën. Dat belooft wat voor de komende bijeenkomsten. Dan zal het onder meer gaan over cybercrime, social media, terrorisme en opsporingscommunicatie.
In april 2019 wordt de volgende raad geïnstalleerd.