Spring naar content
Nieuws

Mee met de vrijwilligers van Jong Burger Blauw

Vijftien jongeren in de Rotterdamse Tarwewijk houden hun eigen wijk elke donderdagavond extra in de gaten. Leeftijdgenoten die rottigheid uithalen, spreken ze gewoon aan.

Ergernissen

Ruzie zoeken, muziek hard spelen of troep op straat gooien. Wijkbewoners ergeren zich aan dit wangedrag, maar durven er niet altijd iets aan te doen. De vrijwilligers van Jong Burger Blauw (onderdeel van Thuis Op Straat) stappen er zo op af. 


 

 

 

 

Voorbeeldfunctie

“We maken gewoon een praatje. Wijkbewoners kennen ons, want we zijn herkenbaar door onze blauwe bodywarmers”, zegt Brahim (17). Volgens Murtza (19) heeft het team een voorbeeldfunctie. “Ook als we onze bodywarmers uit hebben.”

Buiten Beter App

De jongeren werken samen met de gemeente. Zien ze grofvuil of een fietswrak, dan maken ze er een foto van die ze meteen via de Buiten Beter App versturen. Binnen een paar dagen is het probleem opgelost.

Respect

De politie heeft respect voor deze jongeren die zich vrijwillig inzetten voor de maatschappij. Ook de manier waarop vindt de politie slim. Zo zijn er veel Bulgaren in de wijk en daarom telt het team ook Bulgaren. Zij spreken Bulgaarse jongens aan met het Bulgaarse woord voor ‘vriend’ of ‘broer’. Zo hebben ze meteen contact.

site Thuis Op Straat