Spring naar content
Nieuws

Online pesten? Beautynezz overkwam het

Je kunt soms dingen op internet doen die strafbaar zijn, zonder dat je dat doorhebt. Bijvoorbeeld iemand bedreigen en iemands identiteit overnemen op internet. Youtuber Beautynezz kan erover meepraten. Ze maakte er een vlog over.

Strafbaar

Je bent eerder strafbaar dan je denkt op internet. Wat nu een grap lijkt, kan een ander levenslang schaden, met haatmails bijvoorbeeld. Met bedreiging. Of met het posten van sexy foto’s en filmpjes. Je bent ook strafbaar als je belastende beelden plaatst van iemand zonder dat je toestemming hebt gevraagd. Je kunt je dan schuldig maken aan (het vervaardigen van en) verspreiden van kinderporno, smaad, laster of belediging. 

 

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=jiXHPNmKkMk

Tips tegen online pesten

De politie geeft jongeren tips. Dit zijn de belangrijkste:
1.    Als je wordt gepest via internet, verzamel dan ‘bewijs’. Sla alle berichtjes op en bewaar ze.
2.    Deel geen persoonlijke gegevens, zoals je wachtwoord, adres of telefoonnummer. 
3.    Gaat het toch mis, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. En doe melding of aangifte bij de politie. Daarmee bescherm je ook andere, toekomstige slachtoffers.

 

Nog meer vlogs...

Ook andere YouTubers gingen aan de slag met vragen over veiligheid. Zo vroegen de Bucket Boys zich af of naaktfoto's verspreiden strafbaar is en ging Mertabi verkleed als burgerwacht op zoek naar een ticketoplichter. Je kunt deze vlogs en nog meer zien in dit nieuwsbericht of op ons YouTube-kanaal.