Spring naar content
Nieuws

Pas op voor phishing via What’sApp

Er zijn oplichters actief op WhatsApp. Ze doen zich vaak voor als een bekende en vragen je om geld. Cybercrimerechercheur Jessica waarschuwt.

Phishing via WhatsApp, hoe gaat dat?

Sommige oplichters sturen je een nepbericht, zogenaamd van WhatsApp, met logo en al. Ze zeggen dat het geld gaat kosten om een WhatsApp-bericht te sturen. Of ze melden dat je de app moet updaten. Als je doorklikt moet je je telefoonnummer invullen. Doe dit niet!

Waar trappen veel mensen in?

Sommige oplichters doen zich voor als een kennis of familielid. Ze sturen je een appje en vragen je om geld. Ze gebruiken een gestolen foto.

Maar je ziet toch aan het telefoonnummer dat het niet klopt?

Daarom zeggen deze oplichters dat ze familie zijn. Ze gebruiken de smoes dat ze een ander telefoonnummer hebben. Ze denken dat je wilt helpen en dus dat je zonder nadenken klikt.

Wat moet je doen als je zo’n vals bericht krijgt?

Vraag via een ander kanaal na of de afzender jou dit appje heeft gestuurd. Stuur bijvoorbeeld een mailtje of bel het nummer dat je kent. En als het inderdaad niet deugt, waarschuw dan direct de politie via 0900-8844 en zeg dat het om phishing gaat.

Waarom moet je de politie bellen?

Deze oplichters maken vaak in korte tijd veel slachtoffers. Dus daders pakken we graag. En hoe sneller we erbij zijn, hoe meer kans er is dat het ons lukt.