Spring naar content
Nieuws

Politie selecteert Jongerenraad

Zestien jongeren zijn uitgekozen voor de jongerenraad. Dit gebeurde tijdens de selectiedag op 20 februari in Den Haag, waar 55 jongeren voor waren uitgenodigd. Ze kregen een mini-politietraining en ze werden geobserveerd.

Fien (13) is één van hen. Ze is extra vroeg opgestaan om samen met haar moeder uit het Drentse Zuidlaren af te reizen naar Den Haag. Fien: ‘Ik hoop dat ik weer nieuwe dingen te weten kom over de politie. Ik wil later namelijk graag bij de politie werken.’

Jan-Willem
Politievlogger Jan-Willem opent de dag. Fien is blij dat ze straks ook een trainingsonderdeel bij Jan-Willem gaat doen. ‘Mijn grote voorbeeld’, zegt ze. 

Meer jongens dan meisjes
De meeste kandidaten zijn tussen de vijftien en zestien jaar oud. Fer (15) uit Eindhoven heeft interesse in de noodhulp. ‘Maar ik vind forensisch onderzoek ook boeiend.’

Handboeien
De groep van Fien begint met het eerste onderdeel: een beroepsvaardighedentraining.  Twee trainers leggen uit wat de kinderen moeten doen: rondjes rennen met een koppel om en elkaar in de boeien slaan. Of iemand weet wat er allemaal aan de koppel zit? Feilloos noemen de jongeren alles op.

Sexting
Bij het onderdeel cybercrime is de discussie in volle gang. Wat vinden jongeren er van als iemand online naaktfoto’s verspreidt? Kan echt niet, vinden sommigen. Zó dom. Maar wel begrijpelijk als je verliefd bent, vindt een ander. En een DDOS-aanval tijdens gamen? Dat gaat de meeste jongeren te ver. Bovendien is het erg kinderachtig, want wie wil er nou zo graag winnen dat hij daarvoor een DDOS-aanval gebruikt? 

Kritisch
Een communicatieadviseur observeert hoe de jongeren op elkaar reageren. Maken ze zinnige opmerkingen? Durven ze ook kritisch te zijn? En wat willen ze bereiken met de jongerenraad?

‘Ik had vroeger vrienden die best negatief waren over de politie’, zegt de Zaanse Naomi (16). ‘Sinds kort loop ik stage bij een buurtveiligheidsteam. Nu ik zelf in fluorescerend jack op straat loop en word herkend als iemand van de politie, merk ik hoe negatief sommige jongeren zijn. Daarom wil ik in de raad; omdat ik hoop dat er zo meer contact komt tussen de politie en jongeren. Als je elkaar beter begrijpt, kun je ook de problemen beter oplossen.’

500 aanmeldingen
Ongeveer vijfhonderd kinderen vulden het aanmeldingsformulier op vraaghetdepolitie.nl in om mee te mogen doen aan deze selectiedag. Onder hen werden 55 jongeren uitgekozen op grond van motivatie en verscheidenheid in leeftijd en geslacht. Aan het eind van deze dag horen de deelnemers wie er is geselecteerd om deel te mogen nemen aan de jongerenraad.