Spring naar content
Nieuws

Tweede jongerenraad van start

Vandaag was het zover. De zestien jongeren die waren geselecteerd voor de jongerenraad van 2019 werden officieel geïnstalleerd. Ze kwamen uit alle delen van het land samen met hun ouders naar het hoofdbureau om het feestelijke moment mee te maken.

Sommigen draaien aan een plukje haar, wiebelen op hun voeten of zitten nog wat nerveus achter een blikje fris. Dadelijk gaan ze de zaal in waar ze na een toespraak een oorkonde zullen krijgen. En een stappenteller. En een bos bloemen. Sommigen voelen zich klein in dat grote, hoge politiebureau. Maar ook belangrijk. Want zij gaan een jaar lang de Nederlandse jongeren vertegenwoordigen. Na een speech van Liesbeth Huyzer uit de korpsleiding is het zover. Eén voor een gaan ze op de foto met hun oorkonde.

Diversiteit

De dertienjarige Zakaria geeft aan waarom hij in de jongerenraad wil. ‘Ik vind het onderwerp diversiteit erg belangrijk. Als jongere kan ik, samen met de rest van de raad, mijn steentje bijdragen en vertellen hoe ik er tegenaan kijk.’ Ook Fenna (17) wil graag meedoen aan de discussie. ‘Ik geef graag mijn visie op de zaak, en zeker over diversiteit. Dat onderwerp gaat over ons, over hoe onze wereld eruit gaat zien, want wij zijn de mensen van de toekomst.’ Imraan (13) verwacht dan ook dat de politie echt naar de jongeren luistert.

jongerenraad

Kernwaarden

Na de installatie gaan de jongeren direct aan de slag met de eerste, echte vraagstukken. Ditmaal over de kernwaarden van de politie: integer, moedig, betrouwbaar en verbindend. Gevraagd wordt of de jongeren manieren kunnen bedenken waarop agenten kunnen laten zien dat ze integer of verbindend zijn. Ikram (14) denkt van wel. ‘Mijn motivatie om in de jongerenraad te gaan is om een socialer mens te zijn die wat voor anderen kan betekenen. In verbinding zijn dus.’

Ook over andere vraagstukken zal de jongerenraad haar licht laten schijnen in de zes geplande bijeenkomsten voor dit jaar. De vorige jongerenraad heeft onder andere meegedacht over cybercrime en CTER.