Spring naar content
Nieuws

Wat kun je doen als je afspreekt met een onbekende?

Wat moet je doen als iemand met jou wil afspreken die je alleen kent van internet? Of als je merkt dat je vriend(in) afspreekt met een onbekende?

Weet dat er mannen zijn die zich anders voordoen dan ze zijn. Ze gebruiken een foto van een knappe jongen bijvoorbeeld. Of van een leuk meisje van jouw leeftijd. Stukje bij beetje palmen ze je in. Zo iemand heet een ‘groomer’. Dat is een online kinderlokker. 

Seks
Uiteindelijk, als je hem helemaal vertrouwt, wil de groomer ‘live’ met je afspreken om seks met je te hebben. Of om geld aan je te verdienen. Of allebei. Dan chanteert hij je door bijvoorbeeld te dreigen jouw naaktfoto’s te verspreiden (sexting). Of hij dreigt je ouders iets aan te doen als je niet doet wat hij wil.  Sommige groomers ontpoppen zich tot loverboys.

Schulden
Criminelen maken je langzaam afhankelijk en zeggen dat je hen geld verschuldigd bent. Je schaamt je en je durft er met niemand over te praten. Voor je het weet, zit je tot je nek in de schulden en ben je verstrikt geraakt in een web van criminaliteit.

Wat moet je doen?

  • Praat erover met een volwassene die je vertrouwt.
  • Spreek nooit alleen af met een onbekende. 
  • Zorg dat iemand weet dat je een afspraak hebt
  • Ben je in nood? Bel 112 als je direct de politie nodig hebt. 
  • Bel 113 bij zelfmoordgedachten en -plannen. 
  • Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 als je bijvoorbeeld bang bent voor wraak.

Zo help je de politie om de dader te stoppen en help je andere jongeren die slachtoffer zijn of kunnen worden.

Zie ook: Wat kun je doen als je in de put zit?