Spring naar content
Pesten & Online

Wat zijn de tien belangrijkste tips voor veilig internet van de politie?

Hieronder vind je de tien belangrijkste tips van de politie over veilig internetten.

  1. Updates - Zorg er altijd voor dat de programma’s die je gebruikt up-to-date zijn. Dat geldt voor alle programma’s die je gebruikt, dus niet alleen de virusscanner. De meest recente versies beschermen vaak het beste tegen ‘bugs’ en lekken.
     
  2. Bijlagen - Kijk uit welke bijlagen je opent. Open deze niet als je de afzender niet kent. Dit kan een virus zijn.
     
  3. Kopen - Controleer van wie je iets koopt op het internet. Koop je iets van een particulier op Marktplaats, let dan bijvoorbeeld op hoelang deze persoon al lid is van Marktplaats. Koop je iets van een bedrijf, kijk dan of deze site een goede beoordeling krijgt.
     
  4. Betalen - Doe voorzichtig met betaalgegevens. Controleer het adres van de website en controleer ook of een site echt van een bank is. Houd toegangscodes voor jezelf en verzend geen gevoelige informatie - zoals creditcardgegevens - via e-mail.
     
  5. Wachtwoorden - Gebruik niet steeds dezelfde en te gemakkelijke wachtwoorden. De naam van je favoriete huisdier kan bijvoorbeeld makkelijk en snel geraden worden. Geef je wachtwoord nooit aan iemand anders. Mocht je dit al gedaan hebben, verander dan je wachtwoord.
     
  6. Chatten – Zet bij chatten automatisch loggen aan. Een chat kan soms vervelend aflopen en het is handig als je dan bewijsmateriaal hebt.
     
  7. Profielensites - Denk na over welke persoonlijke informatie je op internet zet. Als jij je adres bijvoorbeeld niet met iedereen wil delen, zet deze dan niet online. Hetzelfde geldt voor foto’s. Wil jij dat iedereen jou in bikini of zwembroek kan zien? Denk er goed over na wat je wilt delen.
     
  8. Websites - Controleer of de URL begint met https, waarbij de 's' staat voor 'secure'. Bij moderne browsers is deze extra beveiligde verbinding ook zichtbaar gemaakt door een groene adresbalk.
     
  9. Pesten - Als je wordt lastiggevallen op internet, vertel het iemand. Bijvoorbeeld aan je ouders, maar ook aan de beheerders van een website. Zo kunnen zij iets doen tegen degene die je pest. 
     
  10. Openbare wifi - Maak je wel eens gebruik van openbare wifi? Doe dat dan veilig! Lees dit artikel voor slimme tips: https://www.internetvergelijk.nl/blog/veilig-internetten-openbare-wifi/
     

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=GglEMHIwpTY