Spring naar content
Politiewerk & Boetes

Hoe lang blijven gegevens geregistreerd bij de politie?

Daar zijn verschillende termijnen voor:

  • Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er  een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard).
  • Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en
  • Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
  • Als je in de gevangenis hebt gezeten wordt die tijd erbij opgeteld (dus heb je een lichter misdrijf gepleegd en 1 jaar in de gevangenis gezeten, dan blijft het 20 + 1 jaar, dus 21 jaar bewaard).

VOG

Als je een VOG aanvraagt en je bent nog geen 23 jaar oud, dan wordt er gekeken of je in de afgelopen twee jaar iets op je strafblad hebt gekregen. Dus als je bijvoorbeeld drie jaar geleden voor het laatst iets op je strafblad hebt gekregen, dan telt dat niet meer mee en krijg je een VOG (behalve als je ooit een zedenmisdrijf hebt gepleegd, dan kan dat je leven lang meewegen of je een VOG krijgt). Als je ouder dan 23 jaar bent, dan wordt er gekeken of er in de afgelopen 4 jaar iets op je strafblad is gekomen. Ook hierbij geldt dat de tijd dat je in de gevangenis hebt gezeten hierbij opgeteld wordt.

Dus bijvoorbeeld als je op je 14e een diefstal hebt gepleegd en je op je 17e een VOG aanvraagt, krijg je die gewoon. Het blijft wel op je strafblad staan totdat je 34 jaar bent (leeftijd 14 + 20 jaar bewaartermijn + eventueel de tijd dat je in de gevangenis zat). Maar het telt dus niet mee als je op je 17e een VOG aanvraagt. Maar heb je op je 14e een diefstal gepleegd en daarvoor 6 maanden gevangenisstraf gekregen, en je vraagt op je 17e een VOG aan, dan wordt er dus 2 jaar + 6 maanden = 2,6 jaar teruggekeken.

Kijk ook op www.watdevog.nl voor meer informatie