Spring naar content
Politiewerk & Boetes

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen risico is voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie. Veel werkgevers en opleidingsinstituten vragen naar zo'n VOG. Je krijgt een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat belangrijk is voor de functie of opleiding.

Wat wordt onderzocht als je een VOG aanvraagt?

Er wordt dus altijd gekeken naar de relatie tussen jouw verleden (eventuele strafblad) en de baan of stage waarvoor je de VOG aanvraagt. Als je vrachtwagenchauffeur wilt worden zal dronken achter het stuur of joyriding zwaar meewegen. Als je een stage in een winkel wilt en je bent veroordeeld voor winkeldiefstal zal dat een belangrijke reden zijn de VOG af te wijzen. Voor iemand die in de zorg of in het onderwijs wil werken, zal een zedendelict dat onmogelijk maken.

Dienst Justis (onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) screent (rechts)personen die een VOG aanvragen en geeft deze af. Als iemand een VOG aanvraagt, doet Justis onderzoek naar het justitiƫle verleden (en een eventueel strafblad). Alleen jij hoort van Justis of je wel of geen VOG krijgt. Je werkgever of opleidingsinstituut weet dus niet wat er in je justitiƫle documentatie staat.

Bekijk Wat de VOG?