Spring naar content
School

Hoe controleert de politie op internet?

Dat is een lastige vraag.

Wanneer we op straat iemand zien inbreken, kunnen we er met zwaailicht achteraan om hem op te pakken en naar het politiebureau te brengen. Strafbare feiten op het internet zijn vaak minder zichtbaar. We kunnen als politie niet zien of iemand bezig is met het hacken van een account of dat iemand voor de twintigste keer een mailtje stuurt met een bedreiging. In dat soort gevallen kunnen we alleen maar in actie komen als er melding of aangifte van gedaan wordt. Ook samenwerking met andere partijen is voor ons heel belangrijk. Zo werken we bijvoorbeeld nauw samen met Marktplaats tegen internetoplichting.

Er staat zoveel informatie op internet dat het voor politie en justitie een onmogelijke taak is om alle informatie eruit te halen die belangrijk kan zijn. Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dat het strafbaar is of niet door de beugel kan, meld dit dan! Zo help je mee aan het veilig(er) maken van het internet. Op www.politie.nl kan iedereen die opgelicht is een melding doen. Zo worden oplichters snel ontmaskerd. 

Uiteraard kun je zelf ook een aantal acties ondernemen die je helpen te voorkomen om slachtoffer van internetoplichting te worden.