Spring naar content
School

Wat doet de politie bij misbruik van 112?

Gebruik het alarmnummer 112 alleen in echte noodsituaties en wanneer elke seconde telt.

Misbruik van 112 is strafbaar. Als iemand voor niks of voor de grap naar 112 belt, kunnen echte slachtoffers niet geholpen worden. De 112­lijn is dan bezet, terwijl dat eigenlijk niet nodig was.  De dader die 112 voor niks heeft gebeld, mag opdraaien voor de kosten die de politie, de brandweer of de ambulancezorg maakt.

Bij misbruik van 112 hebben we alle gegevens van het telefoongesprek en kunnen we er makkelijk achterkomen wie de beller was. Volwassenen kunnen een boete of zelfs een gevangenisstraf krijgen als zij een neptelefoontje hebben gepleegd naar 112. Jonge plaagbellers krijgen eerst een waarschuwing. Als ze daarna weer misbruik maken van 112, wordt een waarschuwingsbrief naar de ouders, verzorgers of de school gestuurd. Ook gaat er een bericht naar de plaatselijke politie. Het kan ook gebeuren dat de plaagbeller naar Halt gestuurd wordt. 

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=I0p4M7bOoa8