Spring naar content
Wapens

Wat doet de politie tegen nepwapens en gelblasters?

Allereerst bellen mensen ons niet als ze iets onschuldigs zien. Ze bellen ons omdat ze beschoten zijn of omdat ze iemand zien lopen met iets dat op een vuurwapen lijkt. De politie gaat daar met spoed op af. Agenten nemen áltijd het zeker voor het onzekere en trekken hun kogelwerende vesten aan. Het kan dus zijn dat ze jou in eerste instantie behandelen alsof je een vuurwapengevaarlijke verdachte bent. In dat geval zullen ze je met getrokken pistool dwingen het wapen weg te leggen en je handen omhoog te houden. Als je dat niet doet, of als je er grappig over doet, loop je het risico dat we schieten. Met alle gevolgen van dien. Pas daarná gaan we kijken of jouw wapen echt is, of een speelgoedwapen. En of jij misschien nog maar 13 bent, en dus met zo’n wapen rond mag lopen.

Je kunt dit misschien overdreven vinden, maar agenten worden bijna elke dag in hun werk geconfronteerd met wapens waarvan we van tevoren niet weten of ze dodelijk zijn of niet. Tegenwoordig zijn er ook bontgekleurde echte vuurwapens. Als we er dan meteen vanuit gaan dat dit ‘vast wel gelblasters zijn’, is er een kans dat we snel dood zijn. Of dat er mensen om ons heen sterven die we hadden moeten beschermen. 
Tip: werk vooral meteen mee als de politie je aanspreekt. Dan is het snelst duidelijk wat er aan de hand is en vallen er geen onnodige slachtoffers.