Spring naar content
Misdaad & Geweld

Hoe maak ik het lastig voor telefoondieven?

Helaas gebeurt het nog te vaak dat telefoons worden gestolen. We hebben een aantal tips voor je die het lastiger maken voor telefoondieven.

IMEI-code

Noteer altijd je IMEI-code (dit staat voor International Mobile Equipment Identification). Dit is het serienummer van je telefoon. Je vindt deze door *#06# in te toetsen op je telefoon of kijk op de sticker onder de batterij van je telefoon. Mocht je telefoon toch worden gestolen, dan heeft de politie deze code nodig voor onderzoek en voor de landelijke database van gestolen mobiele telefoons. 

Activeer YUNU (Your Unique Number)

Door YUNU te activeren werkt jouw telefoon alleen met jouw SIM-kaart. Een dief kan dus niet een andere SIM-kaart in het toestel gebruiken. Als de dief een ander SIM-kaartje probeert, werkt de telefoon helemaal niet en vraagt de telefoon om de YUNU-code.

Veilige pincode

Gebruik een goede pincode. Je begrijpt dat een dief als eerste simpele codes zoals 0000 probeert. Hierdoor voorkom je dat de dief op jouw kosten kan bellen.

Veilige plek

Houd je smartphone op een veilige plaats. Niet in het zicht. Leg je smartphone of tablet nooit onbeheerd op tafel. Ook broekzakken en handtassen zijn plekken waar dieven vaak op af gaan. Is er toch iets gestolen? Blokkeer meteen je SIM-kaart bij je provider. Doe aangifte bij de politie. Bel de politie op 0900-8844 als je aangifte wilt doen of ga naar het politiebureau bij jou in de buurt.