Spring naar content
Nieuws

Agent Virgil te gast op #vraaghetdepolitie

Virgil werkt als jeugdagent in Alkmaar. Wat maakt hij mee? Woensdag nam hij het instagramaccount @vraaghetdepolitie over. Een verslag.

6.00 Briefing

In de briefing worden we bijgepraat over inbraken, opvallende personen in de wijk en andere gebeurtenissen. Vandaag doe ik de noodhulp. In mijn uppie.

6.30 uur: Check voertuig

Is alles aan boord? Voordat ik op pad ga, loop ik alles na. Dan meld ik me bij de collega’s van de Meldkamer. Die zien op hun scherm waar mijn auto is. Tijdens drukke diensten sturen ze me van hot naar her om een kijkje te nemen. Bewoners hebben dan 112 (spoednummer) of 0900-8844 (algemeen nummer) gebeld. Soms kan ik helpen of moet ik ingrijpen.

7.00 uur: Gordels en mobieltjes

Als jeugdagent rijd ik langs verschillende plekken waar vaak jongeren komen. De dienst begint rustig en het vriest, dus heb ik tijd automobilisten te controleren. Hebben ze hun voorruit ijsvrij gemaakt? Dragen ze een gordel? Bellen ze ‘handsfree’?

9.00 uur: Waarschuwing

Ik hoef maar één man staande te houden. Terwijl ik zijn rijbewijs en kenteken check, krabt hij de ‘vergeten’ hoekjes van de ruit schoon. Hij komt er met een waarschuwing vanaf.

10.30 uur: Ongeval

Fijn dat het veilig is op straat. Maar voor ‘Insta’ is het veel te saai. Dus geef ik een beeld van dingen die ik eerder heb meegemaakt. Zoals die keer met dat ongeval. Terwijl ik met mijn collega en een ambulancebroeder bezig ben om een gewond jongetje te helpen, loopt mijn andere collega een rondje met het broertje van het slachtoffer door het winkelcentrum. Zo hoeft hij geen vervelende dingen te zien. Ook krijgt hij snoep en een knuffelbeertje van mijn collega.
 

11.00 uur: Ruzie

Ruzie bij de veerpont. De Meldkamer ziet dat ik in de buurt ben en stuurt me erheen. Het blijkt te gaan om een ruzie tussen de schipper en een automobilist die nog aan de overkant staat te wachten als ik aankom. Dat is mooi, want zo kan ik beide partijen los van elkaar aanhoren. Met een bak koffie geef ik de schipper de gelegenheid om stoom af te blazen. Daarna spreek ik de automobilist. Ook hij kalmeert. Er is verder niets strafbaars gebeurd. Ik stap in de auto en laat de Meldkamer weten dat ik beschikbaar ben.

12.15 uur: Onwel in de Hema

Een jongetje is onwel geworden in de Hema. Het is geen spoedmelding, dus mag ik er niet met sirene en zwaalicht naartoe. Maar ik heb wel vrijstelling om zo nodig door rood licht te rijden en het fietspad te nemen, zodat ik snel bij het jochie kan zijn. Hij ligt te stuiptrekken en te rillen op de grond naast de kassa. Gelukkig is hij afgeschermd door het personeel. Hij blijkt hoge koorts te hebben. Ook de ambulance is er snel en samen met vader en broertje gaat hij naar het ziekenhuis voor controle.

14.30 uur: Veel vragen

Terug aan het bureau, zet ik wat er is gebeurd in het politiesysteem. Daarna geef ik ‘live’ antwoord op alle vragen van kinderen die me vandaag hebben gevolgd. Het zijn er heel veel. En de meesten zijn geholpen met de site www.kombijdepolitie.nl over solliciteren en werken bij de politie.

Vorige week ging Rachid zijn collega Virgil voor. Lees hier wat hij meemaakte...