Spring naar content
Nieuws

Jongerenambassadeurs adviseren politie

Wat kun je als politie doen om jongeren een alternatief te bieden, zodat ze niet gaan relschoppen? Dat was het doel van de experience ‘Op de schop met de rellen’, met de nieuwe jongerenambassadeurs van de politie. Maar naast het gesprek daarover met elkaar aangaan, kregen de jongeren ook een uniek kijkje in de wereld van de politieorganisatie.

Tijdens deze bijeenkomst op dinsdag 29 juni voerden de jongeren samen met collega’s onder meer een rollenspel uit over de avondklokrellen. Wijkagent Joren Polhuijs uit Rotterdam was erbij: ‘Het was een feest om samen met deze jongerenambassadeurs te kijken en te spreken over het politiewerk. De kritische vragen. De frisse blik. Zo komen we tot nieuwe inzichten en andere oplossingen.’

Op de schop met de rellen
Tijdens de experience nemen de jongeren verschillende rollen aan. Wat gebeurt er in je hoofd als je thuis zit en je moet houden aan de lockdown-maatregelen? Wat zeggen en willen vrienden en ouders en hoe beïnvloed jou dat? En hoe kan de politie hier wat van leren; door vooraf óf op dat moment het gesprek aangaan met jongeren, zodat zij zich ook gehoord voelen? Er kwamen mooie gesprekken op gang en die zorgden voor een aantal ideeën waar de politie wat mee kan.

Verdachte opsporen
Bij het andere onderdeel van het programma, kropen de jongeren in de huid van een rechercheur. Met verschillende opdrachten en slechts enkele aanwijzingen moesten zij een autodief opsporen. Samen met de collega’s van de Forensische Opsporing gingen ze vingerafdrukken afnemen en onderzoeken. En ze kregen tips van collega’s van de Verkeerseenheid hoe je een echt nummerplaat kan onderscheiden van een gestolen nummerplaat. Ook werden de jongeren in hun speurwerk geholpen door de wijkagent in de buurt, zodat ze de verdachte steeds iets beter in het vizier kregen. Uiteindelijk vormden alle puzzelstukken één verdachte en mochten ze deze informatie overdragen aan het Team Parate Eenheid, die de verdachte vervolgens (als demonstratie) heeft aangehouden. Een uniek kijkje in de keuken van de politiewereld, waarbij ze onderling en met de politiecollega’s vol enthousiasme hebben samengewerkt.

Jongerenambassadeurs
Zeventien jongeren tussen de 15 en 27 jaar zijn begin april benoemd als jongerenambassadeur bij de politie. De komende maanden buigen zij zich over onderwerpen die de politie raken, zoals veiligheid en social media. De jongerenambassadeurs vormen een tijdelijke Jongerenraad, omdat de politie tijdens de coronacrisis geen eigen selectiedag kon organiseren om nieuwe jongeren te kunnen werven.

Meedoen?
Wil jij meer weten over de Jongerenambassadeurs of over de Jongerenraad van de politie? Of heb je interesse om aan te sluiten en mee te denken over actuele thema’s en vragen over veiligheid? Houd dan onze website en socials in degaten of laat hier een berichtje achter.