Spring naar content
Pesten & Online

Gamen met de politie

Het liefst komen we direct in de wijken in contact met jou. Maar grote kans dat ook jij steeds meer online bent, daarom willen we dat je ons online ook kan vinden. Veel jongeren spelen online games. Is gamen een goede manier om digitaal met elkaar in contact te komen? Om dat te ontdekken, starten we de proef Gamen met de politie. In de drie populairste online games van dit moment kan jij samen met de politie gamen. Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de proef Gamen met de politie.

Waarom de proef Gamen met de politie?

Om onze taken als politie goed uit te voeren, is het belangrijk dat we in verbinding staan met de samenleving. Tegenwoordig kan dat niet alleen maar meer door contact in de wijk, maar moeten we ook met digitaal met jullie in contact komen.

In coronatijd bedacht een aantal politiecollega’s om met jongeren te gaan gamen. Zo konden ze toch met hen in verbinding blijven. Wat bleek? Zowel voor agenten als voor jongeren was dit goede manier om met elkaar in contact te komen. Daarom start de politie nu met de landelijke proef: Gamen met de politie.

Gamen met de politie

Hoe werkt Gamen met de politie?

Wekelijks gamen politiecollega’s uit verschillende teams twee uur per week in de drie populairste online games van dit moment: Fortnite, FIFA20 en Call of Duty. We spelen via een speciaal politieaccount. We maken ook een speciale spelersgroep aan die herkenbaar is als spelersgroep van de politie. Tijdens het spel kan je in gesprek met ons en met elkaar als je dat wil. Tot slot hebben we een livestream: je ziet dus ook de agent in uniform met wie je gamet, chat of praat.

Hoe doe ik mee?

In de PlayStationcommunities hebben de deelnemende politieteams een community aangemaakt die herkenbaar is als van de politie. Hier kan je deelnemen aan een van de spellen die de politie op dat moment speelt. Je bepaalt dus zelf om in de community van de politie te gaan gamen. Binnen deze community sta je dus ook direct in contact met een politieagent. Als je deelneemt, krijg je eerst een standaardtekst te zien met spelregels die binnen de politiecommunity gelden. 

Doe jij ook mee met Gamen met de politie? Kijk dan eerst hieronder of een politieteam bij jou in de buurt meedoet aan de proef. Via het socialemediakanaal van dit team blijf je op de hoogte van de momenten dat dit team gamet.

Welke politieteams doen mee?

Er doen 21 politieteams mee aan ‘Gamen met de politie’. Welke dat zijn vind je hier.

Heeft de politie tijd om te gamen?

Agenten van politieteams die deelnemen aan de proef doen twee uur per week mee aan Gamen met de politie. Deze twee uur vallen in een gewone dienst en zijn onderdeel van het gewone politiewerk. Het is dus geen extra taak, omdat verbinden met de jeugd standaard een belangrijk onderdeel van ons politiewerk is.

Waarom gewelddadige games?

Voor Gamen met de politie spelen we de drie populairste online games van dit moment: Fortnite, FIFA20 en Call of Duty. Voor ons is het op de eerste plaats belangrijk om te zijn waar jongeren zijn, ook als dat in online spellen zoals Fortnite en Call of Duty is die als gewelddadig gezien kunnen worden. We kiezen dus niet bewust voor een gewelddadig spel, maar we kiezen wel bewust voor een spel waarin we het best in contact komen met jongeren.

Hoe gaan we om met de minimale leeftijd voor de games?

De spellen die we binnen de proef Gamen met de politie spelen, hebben een leeftijdsbeperking. Als wij denken dat een speler in onze spelersgroep te jong is, dan vragen wij deze speler de online ruimte te verlaten.

Hoe gaan we om met privacy en persoonlijke informatie?

Online contact tijdens Gamen met de politie is vergelijkbaar met de interactiemogelijkheid op onze socialemediakanalen. Doe je ook mee in de spelersgroep van de politie? Let dan zelf goed op welke informatie je deelt. Delen andere spelers gevoelige informatie in de spelersgroep? Dan kan de agent in de spelersgroep hier direct op reageren. De agent kan het bericht bijvoorbeeld verwijderen en in een privéomgeving verder praten om te kijken wat we voor deze speler kunnen betekenen.

Vragen over Gamen met de politie?

Heb je vragen over Gamen met de politie? Of heb je misschien andere vragen of zit je ergens mee wat je graag met de politie wil bespreken? Je kunt met ons chatten: elke dinsdag en donderdag tussen 19.00 en 21.00 uur. Lees meer over chatten met de politie.