Spring naar content
Politiewerk & Boetes

Wat gebeurt er met een proces-verbaal?

Wat er met een proces-verbaal gebeurt, ligt aan het strafbare feit.

Als er een overtreding gemaakt is (bijvoorbeeld: baldadigheid of op verboden terrein lopen, maar ook in het verkeer, zoals niet stoppen voor rood licht of te zonder verlichting rijden) kan de politie een bekeuring (dit is het proces-verbaal) schrijven. Dit doet hij meestal op een handcomputertje. Vaak is dan al meteen bekend hoe hoog de boete is. De verdachte krijgt dan een brief thuis van het CJIB en dan moet de boete overgemaakt worden via de bank. 
Als er een misdrijf is gepleegd (bijvoorbeeld vernieling of diefstal), dan wordt de verdachte meestal meegenomen (dus aangehouden/ gearresteerd) naar een politiebureau en daar wordt de verdachte voorgeleid  en verhoord. Van alles wat de politie heeft onderzocht en van alle verhoren die de politie heeft gedaan worden processen-verbaal gemaakt. Die worden aan het eind allemaal bij elkaar gedaan en dat heet een dossier. Een Officier van Justitie gaat dan een beslissing nemen wat er verder moet gebeuren (bijvoorbeeld of de verdachte naar huis mag en welke straf de verdachte moet krijgen).

ZSM

De strafrechtelijke aanpak van veel voorkomende criminaliteit wordt steeds vaker door het Openbaar Ministerie (OMbehandeld in plaats van door de rechter. ZSM staat voor zorgvuldig, snel en op maat met betrekking tot het afdoeningstraject. Lees hier verder als je meer over ZSM wilt weten.

boetes en straffen