Spring naar content
School

Welke smoezen hoort de politie bij het geven van een bekeuring?

Agenten horen de vreemdste verhalen en smoezen als ze mensen aanspreken die iets doen wat niet mag. Een paar voorbeelden:

Op een avond spreekt de politie een jongen aan. Hij fietst zonder verlichting. Op de vraag van de agent waarom hij zonder fietsverlichting fietst, zegt de jongen: "Meneer, ik begrijp er niets van. Ik rijd hier al de hele avond rond. De accu zou nu wel opgeladen moeten zijn, maar schijnbaar doet de fietsverlichting het nog niet. Nogmaals: ik begrijp er niets van!"

De politie houdt een fietslichtcontrole in een studentenstad. Veel studenten rijden op oude, gammele fietsen. Bij een student gaat het wel heel ver. Lichten, reflectoren, alles ontbreekt aan zijn fiets. "Ja agent, dat overkomt me steeds. M'n medestudenten slopen alles van mijn fiets als ik in de studentenvereniging ben. Toen ik van huis ging, zat alles er nog op." Hoe kan het dan dat er zelfs geen spoor van bevestiging op het achterspatbord zit? Zoals gaatjes voor de reflector of het licht? Zonder met z'n ogen te knipperen zegt de student: "Nou meneer, nu hebben ze zelfs mijn gaatjes gejat!"

Zaterdagnacht. Een zestienjarige jongen ramt met z'n dronken kop net zo lang op een fietsslot totdat het openspringt. Hij wil wegrijden, maar de politie verspert hem de weg en vraagt waar hij heen wil. "Wij nemen 's nachts oude, kapotte fietsen mee. Die repareren we en vervolgens zetten we ze dan weer terug op dezelfde plek, voordat de eigenaar terugkomt. Helemaal gratis. Wij vinden het namelijk gevaarlijk dat sommige fietsen geen licht dragen of een slag in het wiel hebben." Op dat moment komt toevallig de eigenaar van de fiets aanlopen...